Toegangsregels: wat mag wel en wat mag niet

Stichting Enters Reggedal beheert bijna 100 ha natuur waarvan een groot deel voor iedereen toegankelijk is. Het is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend maar vanuit de Stichting Enters Reggedal vinden wij het belangrijk dat er met veel respect voor de natuur de gebieden worden betreden. Op deze pagina lees je wat wel mag en wat niet toegestaan is. Vriendelijk verzoeken wij iedereen om zich aan deze regels te houden.

Openingstijden

De meeste gebieden zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang en alleen toegankelijk op wegen en paden. Maar in sommige gebieden gelden afwijkende regels of zijn er plekken waar je buiten de gebaande paden mag, zoals bijvoorbeeld de laarzenpaden. Kijk voor de geldende regels altijd op de borden bij de ingang van de gebieden.

Wandelen, fietsen en paardrijden

Op de toegangsborden staat informatie over toegangsregels voor wandelaars, fietsers en ruiters.
  • Op de Vrij wandelen op wegen en paden; betekent dat er alleen gewandeld mag worden (dus niet toegankelijk voor fietsers en ruiters).
  • Vrije toegang op wegen en paden; betekent dat er in het hele gebied gewandeld, gefietst of paardgereden mag worden.
  • Als er in een gebied op een deel van de paden gefietst of paardgereden mag worden, staat er als hoofdregel; Vrij wandelen op wegen en paden; met als toevoeging; Geen toegang: – met fietsen en/of paarden buiten de daarvoor aangegeven route.

Honden

In het gehele natuurgebied zijn honden welkom, indien mogelijk wel aan de lijn. De reden hiervoor is dat aangelijnde honden op het pad blijven en dat is fijn voor vogels, het wild en voor de andere bezoekers. Echter is het niet verboden om ook uw hond los te laten, wij verzoeken u wel vriendelijke rekening te houden met overige bezoekers.

Drone

Stichting Enters Reggedal heeft geen eigen beleid ontwikkeld op de vraag waar en wanneer er met drones kan worden gevlogen. Dat betekent dat de wettelijke regels van toepassing zijn en de besluiten van andere overheidsinstanties die regels hebben over het dronegebruik zoals de provincies en gemeenten. Lees meer over vliegen met drones

Vliegen met drones

Met ingang van 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor het vliegen met drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU), dus ook in Nederland. De regels gelden voor iedereen die met een drone vliegt.

Vissen

Voor vissen heb je een VISpas nodig en daarbij krijg je dan een lijst met Nederlandse viswateren waar het is toegestaan om te vissen. Lees meer over de VISpas of kijk op de visplanner van Sportvisserij Nederland.

Wildplukken

Wildplukken is erg verleidelijk. Vooral wanneer je heerlijk aan de wandel bent en onderweg iets lekkers tegenkomt. In het gebied staan diverse fruitbomen, wij begrijpen dat het erg interessant en leuk is om dit mee te nemen. Toch willen wij je vriendelijk verzoeken de natuur in het gebied met rust te laten. Zodra het oogsttijd is en vanuit de stichting wordt besloten fruit en/of groenten te delen zullen wij dit kenbaar maken via onze sociale kanalen en de nieuwsbrief.

Zwemmen in de Regge

Het is toegestaan om te zwemmen in de Regge. Met het stijgen van de temperatuur, groeit de aantrekkingskracht van het water. Spetteren en zwemmen in natuurplassen is heerlijk. Maar wees gewaarschuwd, zwemmen in oppervlaktewater (bijvoorbeeld: een sloot, beek, kanaal of rivier) brengt namelijk ook bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee, voor mens en (huis)dier. Het zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Dat kunnen fysieke risico’s zijn maar ook biologische risico’s.
Biologische risico’s komen vooral voor als de temperatuur stijgt. Daarom is het belangrijk iets te weten over de bedreigingen waarmee je in aanraking kunt komen, zoals blauwalg, zwemmersjeuk, E-coli en meer. Kijk voor meer informatie over de verschillende gezondheidsrisico’s op www.zwemwater.nl.

Afval in de natuur

Zoals iedereen weet is de natuur geen plaats om afval te dumpen. Helaas constateren wij regelmatig dat er toch rotzooi belandt ons natuurgebied. Een grote bron van ergernis voor natuurliefhebber en vele anderen. Denk bij afval aan sigarettenpeuken, blikjes en flesjes frisdrank, papiertjes etc. Deze vervuiling kan vele nadelige gevolgen hebben. Zo kunnen wilde dieren verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden en kan de bodem vervuild raken. We roepen jullie op om je vuil weer mee te nemen naar huis of te loodsen in de dichtstbijzijnde prullenbak. Mocht je vuil tegenkomen, weer zo attent om dit mee te nemen. Het is een kleine moeite.