Landschapstypen van ons Reggedal
In ‘Reggedal Enter’ komen de volgende drie landschapstypen voor:
- Kampenlandschap
- Matenlandschap
- Essenlandschap


Kampenlandschap
Het landschap langs de Regge ten zuiden van de A1 (gebied bij Binnengais-Stokreefsweg) wordt gekenmerkt door een hoeveelheid verspreid liggende dekzandkopjes. Vroeger baande de Regge zich een weg tussen de hogere kopjes richting Enter. In dit gebied heeft zich het kampenlandschap ontwikkeld.
Het werd ontwikkeld nadat de escomplexen met de grote essen ‘bezet’ waren en een volgende generatie boeren nieuwe ontwikkelingsruimte zocht. Die vonden ze bij kleine dekzandkopjes die individueel werden ontgonnen.
Dit leidde tot een landschap dat eenzelfde opbouw kent als het essenlandschap, alleen in een meer kleinschalige, meer individuele en jongere variant. Deze kleinere maat en schaal is tevens een afspiegeling van de natuurlijke ondergrond.
Matenlandschap
Ten oosten van Enter ( Links en rechts van de Bornerbroekseweg)is het landschap vlak en is een matenlandschap ontstaan. Dit landschap kent een overwegend rechtlijnig slotenpatroon, gegraven door de mens.
Langs de ontwateringssloten werd vaak hakhout aangeplant, waardoor een kleinschalig landschap met veel variatie in ruimtelijke opbouw ontstond:
- de open ruimte van de watergang,
- de coulissen van het hakhoutstruweel,
- de open kamers van de hooi- en weilanden, met hier en daar
- een broekbos op de lagere plekken.

Essenlandschap
Stroomafwaarts (Exoo) krijgt de Regge steeds meer landschapsvormende kracht door de toenemende hoeveelheid water die wordt afgevoerd. Er komen immers steeds meer zijwaterlopen op de Regge uit die de Regge voeden en tot een meer volwassen stroom maken.
Ten noorden van Enter (richting Wierden) wordt de landschapsvormende kracht van de Regge zichtbaar. Het beekdal gaat zich als duidelijke laagte manifesteren terwijl de randen van het beekdal hoger gelegen zijn. De
Regge kiest haar eigen weg door het landschap, door de laagtes, en geeft vorm aan het beekdal. Op de hogere gronden is essenlandschap ontstaan.
Het landschap is geordend vanuit de erven en de essen, de eeuwenoude akkercomplexen die op de hogere zandkoppen langs de Regge zijn ontstaan. Eeuwenlange bemesting met heideplaggen en stalmest heeft geleid tot een karakteristiek reliëf.
De erven liggen op de flanken van de es. Zo lagen ze droog en werden tegelijkertijd de werklijnen zo kort mogelijk gehouden. Vanuit de dorpen ontstond een organische spinragstructuur naar de omliggende gronden en de dorpen in de omgeving.